Великобритания прави първа крачка към живот с Covid

Борис Джонсън, министър председател на Обединеното кралство

13:49 | 11 май 2021
Обновен: 13:51 | 11 май 2021
Преводач: Петя Кушева

Това вдигане на ограничителните мерки представлява много значителна стъпка по пътя обратно към нормалността и съм уверен, че ще можем да продължим и по-нататък. В зависимост от ефекта от стъпка трета върху данните, ще преминем към четвърта стъпка на 21 юни. И за да дадем повече време за подготовка на бизнеса, по-късно този месец ще видим как точно ще изглежда светът и каква роля може да има, ако има такава, за сертифициране и социално дистанциране.

Днес правим крачка към този момент, когато се учим да живеем отговорно с Ковид, когато в крайна сметка ще престанем да разчитаме на подробни правителствени укази и сами да вземаме решения въз основа на най-добрите научни съвети за това как да защитим семействата си и тези около нас. Така че от следващия понеделник актуализираме насоките за близък контакт между приятели и семейство и всеки поема своя риск с изборите, които прави.

Това не означава, че можем веднага да захвърлим предпазливостта на вятъра. Всъщност след повече от година в пандемия, всички знаем че такъв близък контакт като прегръдка е директен начин за предаване на това заболяване. Затова ви призовавам да помислите за уязвимостта на вашата близки, независимо дали са имали ваксина една или две дози и дали е имало време тази ваксина да заработи.

Не забравяйте, че на открито винаги е по-безопасно, отколкото на закрито. И ако сте на среща на закрито не забравяйте да отворите прозорец, за да влиза чист въздух. Продължавайте да се тествате редовно, дори ако нямате симптоми, така че да не разпространявате вируса, без да го знаете.

Каквото и да решите, трябва да ви помоля да продължите да спазвате социално дистанциране, когато не сте с приятели и семейство, включително на работните места, магазини, пъбове, ресторанти и друга обстановка. Достатъчно е само да погледнем тъжната ситуация в други страни, за да видим смъртоносния потенциал, който вируса все още има и  трябва да продължим борбата с разпространението на вариантите тук във Великобритания. Докато не открием доказателства, за това че тези варианти са напълно устойчиви на ваксини трябва да останем бдителни.

Затова моля, не забравяйте – ръце, лице, разстояние и чист въздух. И като отбелязваме Седмицата за осведоменост за психичното здраве може би ще отделим малко време за приятелите и семейството, за да видим как се справят, след всичко през което преминахме заедно. Или ако самите вие изпитвате трудности, потърсете подкрепата, от която се нуждаете.

Днес обявяваме най-голямата стъпка от нашата пътна карта и тя ще ни позволи да правим много от нещата, за които отдавна копнеем. Така че нека защитим тези победи като продължаваме да проявяваме повишено внимание и здрав разум.