Великобритания постигна забележителен обрат в пандемията

Рос Красни Bloomberg

13:08 | 10 май 2021
Автор: Антон Груев

В страната имаше само двама починали от Ковид, което е забележителен обрат след като тя бързо напредна с ваксинационната си кампания. Над 53% от населението е с поставена поне една доза, а близо 30% са изцяло ваксинирани.

Борис Джонсън ще отвори границите за международния пътувания и това е посланието, което властите в САЩ и Великобритания разпространяват, а именно за важността на ваксинацията. Властите се надяват то да достигне и до групите от населението, които още са против ваксините и изглежда, че са постигнали известен успех, въпреки че в САЩ темпът на ваксинациите се забавя.

Индия

Ню Делхи удължи ограниченията и налага по-строги мерки, за да ограничи разпространението на вируса. Днес трябваше да има известно разхлабване, но мерките бяха ограничени до 17 май. Едно от нещата, които Фаучи каза е, че наскоро е разговарял с индийските власти за нуждата да се прекъсне цикъла.

В последните седмици сме говорили колко е трудно да се затвори индийската икономика, но изглежда сега властите ще се вслушат в тези съвети. Много държави изпратиха помощи за Индия, американците изпращат и съставки за производство на ваксини. Но едно е ясно – трябва да се направи нещо, за да се прекъсне този изключително опасен кръг.