До края на 2023 Фед постепенно ще повишава лихвите

Сами Шаар, главен икономист в Banque Lombard Odier

18:38 | 4 май 2021
Обновен: 18:44 | 4 май 2021
Преводач: Мария Попова

Ако разгледаме бъдещите очаквания за инфлацията, вече има значителна преоценка и макар за момента тази преоценка да е сравнително умерена, тя е от номиналната страна на уравнението. А за да се обединят двете са необходими реални лихви, които са все още крайно ниски, въпреки факта, че наблюдаваме доста силно възстановяване. Бих казал, че това което можем да очакваме в бъдеще е тези равновесни стойности да се запазят около тези нива, но номиналната страна на уравнението ще започне леко да се покачва, така че реалните лихви да се приближат до нула през следващите 6 до 12 месеца.

Съвсем ясно е, че Фед иска да стигне близо до максималната заетост преди евентуална промяна в политиката. Това е на път да стане, има голямо търсене на работна ръка, но все още има голямо предлагане. Така че, ако съберем двете, бих казал, че все още сме в среда, в която се запазва слабост на трудовия пазар. Да допуснем, че с настъпването на лятото безработицата се приближи до 5%, това е евентуалният момент, когато те ще подадат сигнал, че вероятно през втората половина на годината, а защо не и в Джаксън Хол, ще заявят, че 2022 ще бъде годината, в която ще намалят покупките на активи.

Според нас, 2022 е годината, когато те ще намалят облекченията, а им предстои да направят много в това отношение – 120 милиарда долара активи и това ще отнеме вероятно 12 месеца. Така че, 2022 вероятно е годината, когато това ще стане, а сигналът ще бъде даден през втората половина на тази година.