Стратегията на Rivian за зарядните станции

Кайл Сток, Bloomberg News

16:58 | 28 април 2021
Преводач: Антон Груев

Близо дузина, изцяло нови и изцяло електрически пикапи ще излязат на пазара в следващите няколко години. Те включват модели на Ford, кралят в сегмента и Tesla. В момента пикапите носят един от всеки четири долара приходи в индустрията. Но има един сериозен проблем.

Електромобилите имат нужда от зарядни, а те все още са малко, особено в американската провинция. Винете икономиката.

Без мащабни държавни субсидии, като тези в Китай и Европа е трудно да се печелят пари от зарядни без електромобили. Трудно е да се продават електромобили без зарядни. Този проблем прилича на въпроса за яйцето и кокошката или както обичам да го наричам – електрическа версия на кой ще мигне първи.

Тесла осъзна този проблем преди 10-тина години и реши сама да изгради мрежа от зарядни.

Тази година Rivian тръгна по същия път. Преди да е построила дори 1 електромобил, компанията обеща да изгради над 13 000 зарядни станции, които ще управлява и поддържа. Това е повече дори от обещанието на Илон Мъск.

Интересното е не само защо, но и къде ще бъдат те.

Зарядните на Rivian са разпръснати навсякъде – в къмпинги, начални точки на пътеки, отдалечени мотели. Феновете на Rivian ще могат да зареждат в цяла Аляска, на Хаваи, далечния юг и скованите от студ гори на Мейн.

Компанията буквално посява семена на електрическата мобилност. Самите зарядни са страхотни и Rivian иска да постигне точно това – да ги има навсякъде.

Освен това иска клиентите ѝ да бъдат доволни – както всеки друг производител на хардуер, компанията продава преживяване,а не просто продукт.

Потребителското преживяване в пикап за 5 000 лири е също толкова важен, колкото и на 200-грамов смартфон. Дори може да е по-важен.

Зарядно, което работи бързо и качествено е важен елемент от този интерфейс.

Цената на мрежата от зарядни на Rivian ще бъде баснословна. Това е огромен риск за прохождаща компания. Но изнасянето на преживяването може да се окаже дори по-рисково.

Това беше Как се придвижваме.

Аз съм Кайл Сток. За повече подобно съдържание – последвайте ни в любимите ни платформи.