Япония не устоя на песента на сирените от Уолстрийт

Сю Кийнън, Bloomberg

16:25 | 23 април 2021
Преводач: Мария Попова

Мнозина наблюдатели казват, че сега тази цел е още по-трудно постижима след тежкия удар от Archegos. Финансов анализатор от Токио казва, че Nomura няма да може все още да се присъедини към клуба на Wall Street и подчертава, че дори отдавна наложили се в Европа финансови компании, не успяват да постигнат особен успех в САЩ.

От банките, единствено Credit Suisse бележи по-голяма загуба от Nomura заради впечатляващия срив на Archegos в края на март. Семейната финансова компания Archegos изгуби почти 20 милиарда долара от стойността си само за 2 дни. Този провал е поредният в редица грешки, допуснати от най-голямата брокерска фирма в Япония. Тя предприе стъпки да компенсира риска, но забави растежа си удома. Това намалява шансовете й в конкуренцията с много по-големите и жизнени американски съперници. Така че, тази цел се отдалечава заради случилото се с Archegos.

Картината вече се изясни. Nomura е в компанията на колегите си Mitsubishi UFJ Financial Group и Mizuho Financial, които също понасят загуби свързани с Archegos. Но Nomura има най-големи загуби. Mitsubishi UFJ съобщи за загуби от 270 милиона, Mizuho е изправена през загуба от 90 милиона, което е далеч от удара за 2 милиарда долара нанесен на Nomura.

Анализаторите казват, че въпреки загубите, японските фирми не могат да устоят на песента на сирените от Уолстрийт. Тези загуби показват рисковете за тези японски компании, когато се намират извън своята зона на комфорт. Или както каза един анализатор от JP Morgan Chase, кашата забъркана от Archegos показа, че Nomura повтаря грешките си от миналото и поема твърде голям риск на един пазар.