Прогностичната технология може да спестява по $3-$4 млрд годишно

Том Сийбъл, председател и директор на C3.ai

11:20 | 17 април 2021
Преводач: Мария Попова

Аликс Стийл, Bloomberg: Време е за „Суровина под лупа“, когато разговаряме с лидер от сектора на суровините. Днес това е Том Сийбъл, председател и директор на C3.ai.

Първо да разгледаме компанията. Това е бъдещето на изкуствения интелект, а то е огромно – от прогностичната технология до здравеопазване, киберсигурност и климатичните промени – потенциалът е наистина навсякъде. Тук се намесва C3.ai и Том Сийбъл, софтуерният гигант и легенда в технологиите.

Ето как работи компанията: тя осигурява платформа и клиентите й я използват в своята сфера. Единият вариант е продажба на абонаментни услуги за аналитични фукции в управлението на енергията като оптимизация на инвентарите или управление на връзките с клиенти и прогностична поддръжка.

Най-елементарният приме е, когато част от оборудването трябва да се подмени, например част на самолет.

Изкуственият интелект може да ви предупреди два дни преди появата на дефекта. Това спестява време, пари и главоболия.

Компанията е партньор на Microsoft, Baker Hughes, AstraZeneca, Shell и водещи унверситети чрез своя институт за дигитална трансформация. И всичко това, за да се ускори използването на изкуствен интелект.

В края на 2020, компанията има 30 клиенти като три от тях носят 44% от приходите, като лъвският дял от 70% се пада на Baker Hughes, които освен това са миноритарен собственик.

30% от приходите на C3.ai идват от петролната и газова промишленост. Те смятат, че могат да направят много повече, особено при прехода на енергетиката към възобновяеми източници и по-чисто бъдеще.

Наскоро разговарях с Том Сийбъл и го попитах как изкуственият интелект помага на петролната и газова промишленост.

Том Сийбъл, председател и директор на C3.ai: Можем да използваме изкуствения интелект, за да открием повреда в дадено устройство на нефтена платформа още преди да се е случила.

Нефтените платформи са много сложни машини и ако нещо се обърка, нещата стават много лоши за много кратко време.

В общи линии, цената на една повреда е неизчислима. Така че, ние можем да открием повредата в устройствата на такава нефтена платформа между 18 и 24 часа преди да се е случила. Например повреда в компресор с ниско налягане – може да звучи безобидно, но повредата им води до катастрофа.

Когато пресметнете разходите по цялата верига на стойността: добив, транспорт, съхранение говорим евентуално за икономически ползи от 3-4 милиарда долара годишно. Преминаването към възобновяеми източници от страна на Shell и други петролни компании няма чак такова отношение към борбата с климатичните промени, за климатична сигурност, въпреки че те го правят, а по-скоро причината е, че след трансформацията ще печелят повече пари, ще имат по-голяма печалба.