Забавяне на ЕС фонда означава липса на възстановяване тази година: Янис Стурнарас, част 2

Янис Стурнарас, гуверньор на Гръцката Централна Банка

21:16 | 12 април 2021
Обновен: 22:08 | 12 април 2021
Преводач: Петя Кушева

Прекалено рано е EЦБ да започне да премахва  Програмата за спешни покупки при пандемия (PEPP)  през третото тримесечие. Нямаме никакви доказателства, че нещата ще се променят към добро през четвъртото тримесечие.

Това, което сме се договорили в Управителния съвет е да направим всичко необходимо с нашата програма за пандемията, за да се гарантира че има благоприятни финансови условия.

Все още постигаме целите си за инфлацията. Очакваме известен спад при нея тази година. Но перспективите за инфлацията остават все още много слаби в сравнение с нашите цели. Така че не виждам причина защо трябва да оттеглим паричните стимули, които осигуряваме сега.

Когато имаме конкретни доказателства, че инфлацията намалява на устойчива и постоянна база, тогава можем да започнем оттеглянето на стимулите. Имам предвид, че програмата за пандемията продължава по принцип  с месеци, но ако е необходимо може да бъде удължена.

Нашето мнение е, че през февруари имаше неоправдано покачване на доходността на облигациите. Може би беше прекалено рано. Мисля, че инвеститорите изпреварват икономиката.

Затова взехме решението през март да ускорим темпа на покупките, за да повлияем на доходността на облигациите.

Добре е да има повече оптимизъм, но не бива да прибързваме. Искаме да гарантираме, че финансовите условия остават благоприятни, докато пандемията все още не е отминала.