Германия: Дълг или инвестиции

Марсел Фрацшер, президент на DIW

21:00 | 25 март 2021
Преводач: Мария Попова

Германската икономика е сравнително устойчива благодарение на силната индустрия. За разлика от първата карантина през второто тримесечие на миналата година, когато германската икономика се сви с около 10%, сега очакваме съвсем незначително свиване на германската икономика през първото тримесечие.

Но за всички вече е пределно ясно, че икономиката няма да отбележи ръст докато не отмине третата вълна, докато не се ваксинират достатъчно много хора, а това най-вероятно означава до лятото.

Възстановяването е много по-бавно в Германия, отколкото на други места по света. Това означава, че са необходими повече фискални стимули, повече фискална подкрепа.

Ако погледнем Съединените щати и други държави, може да си помислите, че една предизборна кампания и едно ново правителство биха увеличили разходите, за да помогнат на икономиката да излезе от кризата. Но Германия е доста различна. Манталитетът е съвсем различен. Германия излиза от 10-годишен период на подкрепа на така наречената политика на “Черната нула“, известният в страната термин въведен от бившия финансов министър. Хората са горди, че правителството реализира излишък.

Тук се мисли, че трябва да се върнем възможно най-бързо към балансиран бюджет в рамките на ограничението на дълга. По същество, това означава структурно балансиран бюджет. Става дума за приоритети, а за съжаление, консервативната партия, най-голямата партия в правителството, както и обществената подкрепа избират снижаването на дълга, поддържането на нисък дълг за водещ приоритет пред инвестициите в дигитализацията, инвестициите в защита на природата.

Политическата кампания, която се води за федералните избори наистина се свежда до тези приоритети. Опасенията ми са, че ще се реши, че намаляването на дълга е по-важно от инвестициите в бъдещето.