Британските дизайнери искат помощ заради Covid

Стефани Пеър, председател на Британския моден съвет

20:00 | 3 март 2021
Автор: Петя Кушева

Франсин, по време на лондонска седмица на модата обичайно хвърля светлина върху индустрията.

Това става два пъти в годината и говорим за него, но реално е непрекъснат процес.

За да отговоря на въпроса Ви, това е комбинация от всичко.  Брекзит е една тема, която обсъждаме от поне три години и изтъква специфичните нужди на модната индустрия, както и колко трудно бе предречено че ще бъде. Част от това се оказа истина.

След това като добавим и Ковид… и за индустрията стана много трудно.

За модна индустрия от такъв мащаб, която носеше 35 милиарда към британската икономика и предвид проблемите около Ковид и Брекзит се очаква приносът й да намалее до около 10 милиарда.

Наистина е важен отрасъл и трябва да се разглежда като равностойна с индустриалното производство, риболова и колите.

Поддържаме постоянна връзка с нашите правителствени агенции. Водим разговори, но искаме повече от правителството и има някои краткосрочни нужди, които възникнаха по време Ковид, като грантове и достъп до заеми.

Понякога достъпът на модните марки до тях е много труден заради спецификите на сектора. Има средни и по-дългосрочни въпроси. Текущите са движението на таланта, търговия и интелектуална собственост.

Мисля от тези, най-спешно е движението на талантите. Бихме искали  правителството незабавно да разгледа изключение за пътуване на творци, модели и модни фотографи.

Това е голям бизнес във Великобритания и се движи бързо към Европа.

По темата за търговията, тя е много важна -  виждаме огромното количество бюрокрация около вноса и износа.

Ако се замислите за модната индустрия, това е сложна верига на доставки и изисква много движение. 

 Творческата част се прави тук, производство става на друго място и данъчните режими на 27-те държави в Европа, свързани с митата около страната на произход, наистина осакатяват индустрията и имаме нужда от подкрепата на правителството, не само да съдейства за това, а в дългосрочен план да постигне по-добро споразумение.

Освен това има и дългосрочни въпроси като интелектуалната собственост, което е толкова важно предвид креативността на британската модна индустрия.