Промените в климата: Когато се отвори хладилникът

Акшат Рати Bloomberg Quicktake

10:30 | 18 февруари 2021
Обновен: 11:44 | 18 февруари 2021
Автор: Антон Груев

Сега е време за рубриката, в която разкриваме числата, които разказват историята. Днешното число е 500 долара.

В понеделник природният газ с физическа доставка в САЩ достигна цена от 500 долара за 1 милион британски топлинни единици след като търсенето за суровината използвана за електроцентрали и отопление скочи. Обикновено цената на газа е по-малко от 3 долара за милион британски топлинни единици.

Спотовите цени достигнаха стотици долари в централните американски щати от  четвъртък насам, след като резкият скок в търсенето на отопление доведе до мащабни прекъсвания на тока, а цената на газа му се изстреля нагоре.

Мисля, че хората подценяват до каква степен времето, което е ежедневен феномен е свързано с климата по света, който е по-дългосрочна тенденция. И това, което Браян обясняваше беше, че затоплянето по полюсите е по-голямо заради начина по който се върти Земята и по който се задържа топлината около екватора.

И така различията в температурите, които преди бяха големи се промениха. И нека кажем, че понякога се отваря хладилника – полярният вихър, който задържа студа около полюсите се отваря и това предизвиква внезапно застудяване каквото виждаме сега в Северна Америка и каквото имаше в Европа преди няколко седмици.