Защо все още използваме мейли, част 1

Нейт Ланксън редактор в Bloomberg Technology

16:00 | 11 февруари 2021
Автор: Антон Груев

Защо имейлът отказва да отмре?

Достигнахме нов важен етап и на света вече има 4 млрд. души, които използват имейл. Общо, те изпращат над 300 млрд. електронни писма всеки ден. Тези цифри продължават да растат. Въпреки че някои от най-големите технологични компании в света създават продукти, които са по-добри и по-сигурни от имейла, който между другото е по-стар от самия интернет.

Аз, Нейл Ланксън, мисля, че знам отговора.

Нека първо разгледаме негативите. Имейлът е стресиращ.

Входящите ви кутии са препълнени с хиляди непрочетени писма, опити за фишинг и спам наред с важната ви комуникация. Обикновено имейлите не се държат на криптиран пощенски сървър, а често дори когато писмата пътуват.

Което значи, че все едно пишете нещо важно на гърба на пощенска картичка.

Изключително лесно е да пратите нещо до целия си телефонен указател и е почти невъзможно да изтеглите всички писма преди да са стигнали до пощенските кутии на контактите ви.

А и колко пъти ни се е случвало да отговаряме на групов имейл и междувременно да видим отговора на друг човек, което създава две напълно теми за един и същи разговор. Това са основните причини имейлът да е нещо ужасно.

Но поради същата причина поради която всяка година най-често използваната парола е най-несигурната, между другото тя е 1,2,3,4,5,6. Всичко се свежда до трите основни показателя: удобство, разходи и съвместимост.

Нека направим един забавен тест.
Свийте ръцете си в юмруци и вдигайте по 1 пръст за всяко действие, което сте правили през последния месец.

Да ви поискат имейл адреса, когато се записвате за нещо.

Да се наложи да щракнете върху линка, за да потвърдите регистрацията си.

Да изпратите нещо до себе си,

Да се абонирате за бюлетин.

Да сте прочели съобщение от шефа си до целия екип.

Да включите повече от 1 човек в полето „копирай“.

Да потвърдите запитване за смяна на парола.

Да изпратите резюме или автобиография за нова работа.

Да получите предупреждение за подозрителна дейност

Да потърсите нещо старо като касова бележка или фактура за доставка.

Предполагам, че повечето от вас са изправили пръстите на поне едната, а може би и на двете ръце.

Това е причината имейлът да е толкова разпространен. Независимо къде се намирате, той работи по един и същи начин, независимо дали използвате устройство от 90-те или последен модел смартфон. И точно както есемесите, това не е технология запазена само за богатите.

Хората в някои от най-бедните региони в света използват мейли, което значи, че на практика  са еднакво достъпни, независимо дали сте от САЩ, Великобритания или Китай.

Не трябва да забравяме и търговския аспект. На практика никой не притежава технологията, която имейлите използват, така че компаниите могат да я използват свободно за своите стотици милиони служители и знаят, че тя е съвместима с имейл клиентите на всички останали служители по света.

При над 100 трилиона изпратени мейла всяка година, това е доходоносен бизнес за тези, които ги съхраняват и подреждат.

Продуктът на Microsoft Office 365, който включва и имейл генерира печалба от милиарди долари годишно. А въпреки че е безплатен за потребителите, Gmail на Google подкрепя огромния рекламен бизнес на компанията.