Бахейн реши да разширява летището

Мохамед Ал Бинфала, директор на Bahrain Airport Company

16:30 | 8 февруари 2021
Обновен: 17:45 | 8 февруари 2021
Автор: Силвия Грозева

Това не е проект, с който просто да се похвалим. Международното летище в Бахрейн бе едно от първите международни хъбове в региона.

Съществуващият терминал бе построен през 70-те години. През 1994 бе разширен до капацитет от 4 млн пътници на година. През 2019 успяхме да стигнем до 9,6 млн пътници. Почти три пъти над капацитета.

Икономическия ръст на кралство Бахрейн, който имахме в последните няколко години наложи стратегическото решение да инвестираме в летищна инфраструктура.

Това е основната причина за тази инвестиция.

Планирането на едно летище отнема време.

Когато работите по този въпрос, планирате за години напред.

На базата на анализа и прогнозата на въздушния трафик през 2013, 14 млн пътници беше правилната цифра за известно време преди ново офшорно летище.

Това е доста добър капацитет за 2035-2040г.

Дори и със спада в авиацията в момента.

Управлението на пандемията в кралството е поверено на национален екип. Те разглеждат различни възможности за възстановяване на доверието в икономиката като цяло и особено в туристическата индустрия.

Индустрията поиска паспорт за пътуване просто защото ще доведе до хармонизиране на регулациите и ще облекчи граничните ограничения. Ще възстанови доверието в пътуванията, от което има нужда, особено с новия ръст на случаите и нови локдауни и забрани.

Финансирането на проекта е от кралство Бахрейн, Фонда за развитие на Абу Даби и е грант.

Последните данни от IATA отпреди няколко дни показват, че авиокомпаниите от Азиатско-Тихоокеанския регион са били най-силно засегнати в света. 2020 бе най-лошата година в историята на търсенето на пътувания със самолет.

Gulf Air не прави изключение. Макар че поддържа свързаността и по време на кризата.