Китай прикривал произхода на петрола си

Жасмин Келемен Bloomberg News

15:00 | 25 януари 2021
Автор: Антон Груев

Говорим за милиони барели с петрол. Трябва да бъдем много внимателни, защото документите, които видяхме представляват едва върха на айсберга. И още не може да се каже със сигурност какво се е случвало.

Но на практика целият петролен износ на Венецуела е отивал в Китай заради американските санкции. И е доказала чрез документи как този продукт е стигал до Китай, въпреки американското ембарго.

Тези доказателства показват, че след като петролът е стигал от Венецуела до Китай, той е бил товарен на други кораби, преминавал през химическа обработка наречена допинг.

Така са били променяни част от свойствата на петрола. И след този процес, петролът е бил прехвърлян още веднъж на друг кораб. И от този момент, всички документи, които показват, че този петрол е идвал от Венецуела на практика са изчезвали.

И така много от компаниите, които към този момент са били обект на санкции, са предлагали продукта на дружества, които са го внасяли или изнасяли или направо на рафинерии в Китай.

След това са го предлагали под друго име, като това, което ние открихме смес Singma. На практика това означава Сингапурско-малайзийска смес и химическият ѝ състав е идентичен със тежкия петрол, който идва от Венецуела наречен Hamaka.

Никой не очаква новата администрация напълно да отмени забраната за износ на петрол от Венецуела, защото нейната цел е да свали правителството на Николас Мадуро, защото САЩ го смятат за нелегитимно.

Но има някои мерки, които може да се предприемат, като изключения за някои компании и възстановяване на част от износа.