Вутке: Разделянето с Китай ще изнесе фирми от пазара

Йорг Вутке, президент на Търговската камарата на ЕС в Китай

15:00 | 16 януари 2021
Обновен: 07:12 | 17 януари 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Не сме правили изчисления за разходите на компаниите за двойни системи за R&D, защото този процес е в началото, но Deutsche Bank Банк е правила такива сметки и числата са в милиарди или дори трилиони.

Всъщност искаме да кажем, че това е целенасочено облагане на клиентите ви, ако принудите компаниите да имат една IT система за САЩ и Европа и една за Китай.

Разходите за  това ще бъдат толкова големи, че някои банки може да не са склонни да поемат толкова големи разходи и да напуснат пазара.

Все още е много трудно да поставим цифра на този процес на разделяне на системите, но вървим с бързи крачки към деглобализация и прекъснати връзки.

Има глобални стандарти и глобален орган, но вече виждаме, че от няколко години Китай въвежда собствени стандарти или на вътрешния си пазар или по проектите от инициативата Един пояс, един път.

Светът няма нужда от два стандарта, а трябва да бъде обединен в начина по който случват процесите в него.

Съществува реална опасност, защото заради икономическата си мощ, Китай може да успее да прокара двойна система по света.

Това няма да е добре дори за китайските компании, но това е реалността. Китай не иска да споделя лидерското място, а искам да е сам на върха.

Стандартите означават, че трябва да преразгледате вашия софтуер, поток на данни и дейности, за да разберете дали ще може да ги използвате в Китай.

Отделили сме 20 страници от доклада за това, а ще направим и последващо проучване през месец май.