На Apple й трябват 5 години за автономна кола

Марк Гърман, Bloomberg Quicktake, Лос Анджелис

10:26 | 14 януари 2021
Обновен: 10:27 | 14 януари 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Apple ще има нужда от поне 5 години, за да представи своят автономен електромобил, който ще се конкурира Tesla, Lucid и други компании, защото разработката все още е в много ранен етап.

Производителят на iPhone разполага с малък екип от хардуерни инженери, които развиват системата за задвижване, интериора на автомобила и външния дизайн, като крайната цел е автомобилът да бъде готов за доставка.

Тази година проектът на компанията е по-амбициозен, защото в миналото тя се фокусираше единствено върху разработката на автономното управление на колата.

Някои инженери участващи в проекта вярват, че продуктът може да е готов след 5 до 7 години, ако Apple изпълни плановете си. Но крайният срок остава променлив и автомобилът е далече от производствения етап.

Същевременно Apple продължава да проучва и развитието на система за автономно управление за свой партньор, вместо за собствения си автомобил. И в крайна сметка е възможно да се откаже от идеята сама да разработва кола.

Apple за първи път обяви намерението си да разработи електромобил през 2014 г. Тогава тя нае стотици инженери за проекта, но след това бързо започна да намалява мащаба две години по-късно, за да се фокусира върху разработката на система за автономно управление.

Между 2016 и 2019 г. компанията съкрати стотици служители от проекта.

Но сега изглежда компанията е възродила проекта, защото през последните седмици Apple прехвърли бившия шеф на интериорния дизайн в Tesla Стив Макманъс към екипа, разработващ нейния автомобил.

Макманъс ръководеше няколко служители, като основните им задачи бяха свързани с автомобилен интериор, материали, изпитания и производство на автомобили.

Apple се опитва и да си представи как ще изглеждат автомобилите отвътре в бъдеще, в което пътниците просто ще се возят в тях, а няма да ги управляват.

Наскоро Apple нае и бившия ръководител на отдела, разработващ автопилота на Tesla.

В автомобилния екип на Apple е пълно с бивши служителите на Tesla, занимаващи се с автономно управление и хардуер.

Общият брой на инженерите в автомобилния проект на Apple е няколко стотин.

Но повечето от тях все още развиват системата за автономно управление, базирана на изкуствен интелект, а не на самия автомобил.

Екипът, който отговаря за чиповете на Apple също играе роля в развитието на автомобила.

През последните няколко години, Apple разработва свой ARM процесор, като основният му фокус е върху изкуствения интелект и машинното обучение, за да захранва системите на автономните автомобили.