Държавата само трябва да направи регулациите за ВЕИ

Сара Акбар, директор и председател на Oilserv Кувейт

10:25 | 12 януари 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Както знаете, аз съм в борда на Petrofac.

Тя е част от дългосрочната дългосрочната ни страгетия. Насочили сме се към ВЕИ и към намаляване на въглеродния ни отпечатък навсякъде, където работи.

Нито една петролна и газова компания не може да пренебрегва този преход, защото няма такъв. Който го направи, ще изостане. И може дори да загуби.

ВЕИ определено е бъдещето на енергетиката.

Доставката на енергия за света от възобновяеми източници.

Петролът и природният газ накрая ще станат индустрия на продукта. Ще се разработват много петролни продукти и химикали. Това е реалната стойност на петрола и газа. Не като гориво.

Това е посоката, избрана от хората. Затова сме в преход, който води към увеличаване на отпечатъка ни в сегмента на ВЕИ.

Определено на този етап има нужда от поне въвеждане на съответните регулации за този пазар. Защото в момента едва ли в тази част на света, Близкият изток има такива.

В Европа и вероятно някои страни от ЮИ Азия и Австралия ще откриете как правилните регулациимогат да помогнат на развитието на ВЕИ бизнеса.

Но в тази част от света все още не сме стигнали дотам.

Първата стъпка е въвеждането на адекватна регулация и правила, които биха могли да помогнат на частния сектор да развива подобни проекти.

Държавната подкрепа е нужна, но не мисля, че е само работа на държавата да изпълнява такива проекти.

Ние имаме международни компании, също като петролните и газови компании, които се разрастнаха и развиха и ВЕИ, наред с петролния сектор.

Сега имаме ВЕИ компании, които излизат по света със солидни технически и финансови възможности.

Затова единственото, в което правителството може да участва е да осигури правилната интеграция, регулация на цените и търговия на енергия, отваряне на платформи за търговия. Да отвори големия пазар на ВЕИ, така че хората да могат у дома да произвеждат електричество и енергия, която да търгуват.

Този тип регулации ще насърчи търсенето.

Затова е първата стъпка и роля на правителството.