Местър от Фед очаква възстановяване през втората половина на 2021

Лорета Местър, президент на Фед Кливланд

13:30 | 8 януари 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

2020 беше без прецедент в най-различни области.

Създаде много предизвикателства за всички в страната и по света заради пандемията и излизането от нея. С това, че трябваше да затворим големи части от икономиката, за да се опитаме да поставим вируса под контрол.

Аз съм оптимист, че втората половина на 2021 ще бъде много по-силна от 2020г.

Вчерашните събития бяха петно за Америка и американската демокрация.

Те ни напомниха, че не бива да приемаме демокрацията за гарантирана.

Но се надявам, че избирателите решиха да тръгнем в нова посока.

Нядавам се, че с това, което научихме вчера, ще успеем да постигнем напредък по засилване основите на демокрацията ни и да си припомним ценностите си.

На добри обноски и работа заедно.

Тази година изглежда, че ще бъде по-добра във втората си половина, когато вирусът и ваксинациите приключат.

Надявам се през третото тримесечие вече да бъдат раздадени. Хората ще се ваксинират повторно и ще можем да се върнем към нещо като по-широка икономическа дейност.

Но трябва да стигнем до тази втора половина. И точно затова сегашното увеличение на разпространение на вируса ще навреди на ръста в краткосрочен план.

Така че предивикателствата продължават и работим, за да можем да стигнем до това второ полугодие с възможно най-малко щети.

Работата ни във Фед е да използваме инструментите в подкрепа на възстановяването. За да може да продължи и да има по-широка основа. Да е по-устойчиво.

Това ни е работата.

Винаги ще работим върху изпълняване на целите си – максимална заетост и ценова стабилност. И ще използваме всички инструменти в подкрепа на икономиката.