Пазарите оценяват връщане към нормалност до 6-9 месеца

Нир Кейсал, Bloomberg Opinion

13:45 | 19 декември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Смятам, че пазарите доста добре осъзнават реалностите. Явно ще получим нещо, което няма да е много и няма да помогне на всички.

Надявам се, че тези, които ще получат помощ, а именно работници и обикновени американци, тя да им е достатъчна за следващите няколко месеца.

Всичко с ваксината се развива добре и ще можем да продължим нормалния си живот. Но това определено не е този силен и добре обмислен пакет, който би ни се искало Конгресът да гласува в разгара на кризата, който да има значителни фискални стимули.

Но предполагам, че и това ще трябва да свърши работа.

Знаехме, че за известно време реалността ще е такава, защото те разполагаха с месеци, за да съставят този пакет, но това е всичко, което ще получим. Смятам, че пазарите имаха време да осмислят всичко това.

Мисля, че всичко се дължи на ваксината.

Базовият сценарий е, че ще получим ваксината през следващите няколко месеца, към средата на следващата година и ще можем да продължим, хората ще се върнат към обичайното си ежедневие.

В основни линии и компаниите ще се върнат към нормална работа.

Причината да твърдя това е, че през ноември имаше огромно оживление на всички пазари и най-слабото за пазарите тримесечие се оказа най-силното.

На мен това много ми прилича на рефлация.

Все едно пазарите казаха: Време е да третираме тези потънали компании така, сякаш те скоро ще се върнат към нормална работа.

В исторически план, пазарите правят това приблизително от 6 до 9 месеца преди да настъпи реалното събитие. Така беше по време на финансовата криза, а и при предходни кризи. Долу-горе това се опитват да ни кажат пазарите.

Ако не стане така, ще има трусове.