DHL, FedEx и UPS може да спасят света от Covid

Крис Брайънт, Bloomberg

11:39 | 12 ноември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

В началото на пандемията тези компании отговаряха за пренасянето на много от необходимото оборудване, като респираторите и то в много кратки срокове. През последните месеци, те доставяха всички продукти, които хората поръчваха електронно.

DHL, FedEx и UPS никога не са били толкова натоварени, а сега отново ще имаме нужда от тях, за да доставят ваксините по света.

Това няма да е лесна задача и предизвикателството е в две неща.

Първо е огромният обем, за който става въпрос по целия свят. Вероятно ще трябва да бъдат доставени до 10 млрд дози.

Препаратът, който разработват Pfizer и BioNTech, предизвикал огромни вълнения, има и още едно условие: трябва да бъде съхраняван при изключително ниски температури. Тези компании и в миналото са решавали този проблем, но това не значи, че задачата им става по-лесна.

 

Те се подготвят за Pfizer от самото начало и мисля, че трябва да ги поздравим. Както фармацевтичната Pfizer, така и логистичните компании много рано осъзнаха, че ще има трябват хладилни складове. Те разбира се разполагаха с тях и преди, но сега разшириха капацитета им.

UPS наскоро построи 2 хладилни ферми. По една от двете страни на Атлантическия океан.

Тези ваксини ще трябва да бъдат съхранявани до минус 70 градуса по Целзий, което е изключително ниска температура и разбира се е непостижима за домакинските фризери. Но компаниите могат да го постигнат.

Първите дози ще бъдат разпратени до по-заможните държави, които разполагат с такова оборудване.

Проблемите ще се появят, когато стане време ваксината да бъде разпратена до развиващите се пазари. Там всичко ще бъде наред до пристигането на летището, но какво ще стане след това?

Когато тя бъде предадена на местни лекари и клиники. Тази ваксина няма да запази ефикасността си без специалните хладилни камери.