Затрудненията на монетарната политика в подкрепа на икономиката

Сет Карпентър, главен икономист за Сащ в UBS

01:47 | 8 ноември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Не трябва да забравяме, че дори в периода преди ковид централните банкери по цял свят настояваха за повече фискални мерки, защото лихвените проценти бяха ниски, инфлацията беше ниска и не беше ясно как ще се измъкне икономиката от това.

Сега, със шока от ковид и най-големия и рязък спад за година, който някога сме виждали, той просто подновява този призив. И ако разгледате анализа на UBS, заложената базова линия показва, че няма да се върнем към нивата на БВП преди ковид до края на 2021 или може ми в началото на 2022. Така че, смятам, че изказването му е напълно последователно.

Мисля, че трудностите се крият предимно в това, което им остава да направят. Маржините биха оказали натиск към понижение върху някои дългосрочни доходности.

В момента те купуват облигации за 80 милиарда долара на месец, но само 35 милиарда от тях са за пет и повече годишни държавни облигации. Така могат да изместят всички тези покупки към пет и повече годишните облигации и да окажат натиск надолу върху маржина на доходността.

Мисля, че видяхме коя е голямата трудност – паричната политика се затруднява да накара икономиката наистина да се придвижи самостоятелно напред.