Жегата не спира плановете за разширяване на Сидни

Защо Сидни се разширява още

13:54 | 30 септември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

На запад от Сидни става горещо. Наистина горещо. Температурите стават почти непоносими. Като добавим излъчваната топлина от нагорещените повърхности, температурата става като на уред за бавно готвене.

Но екстремната жега не спира градоустройствените разширителни планове на Австралия. Градското население на държавата се очаква да набъбне в следващите 20 години с 1,8 милиона души. Правителството се очаква да предостави дом на почти половината от тях по западното си крайбрежие. Зад лъскавите снимки от брошурите прозира мрачната действителност. Няма лесен живот в места с опасно високи температури.

Истории за топящ се асфалт по пътищата се появяват все по-често в местните новини в последните години. Но още по-опасното е, че жегата може да бъде смъртоносна.

Ръст в смъртните случаи се отбелязва при горещите вълни, особено  когато температурите се задържат високи и нощем и хората не могат да се охладят.

Защо Сидни се разширява още? Защото няма избор. Мегаполисът е ограничен от океана на изток и от национални паркова на север и юг. На запад има пространство за разширение и земята е евтина. Ще бъде непоносима жега с много хора наоколо, казва Себастиян Пфауч, учен от Университет Западен Сидни. Пфауч специализира в проекти за ограничаване на градската жега. Новите предградия, подходящият термин за които е „градско разпростиране”, Пфауч окачествява като австралийския кошмар. Ученият е съветник на мрежа местни градски съвети, които се опитват да постигнат нещо повече от простото оцеляване в горещината.

Пилотни проекти се опитват да открият формулата за по-добра адаптация към горещата реалност. Но това, което е наистина необходимо, според Пфауч, е цялостно промяна в градоустройствения процес.

Строежът на жилища в Австралия трябва да се промени. Съществуващата култура на големи  самостоятелни къщи отнемат от зелената природа и пренебрегва екологичните решения. Страната може да се превърне в модел за все повече градове в света със затоплянето на планетата.

Сидни, един от най-богатите градове в света, има огромен дизайнерски и инженерен експертен потенциал. Както и опции, с които други градове не разполагат. Време е да се възползва от тях, защото климатичната криза неизбежно  ще наложи мащабни промени в градското развитие, както и във всеки друг аспект на живота ни.