Рубини: Пазарите не отразява реалната икономика

Нуриел Рубини, професор в Stern School of Business

14:20 | 24 август 2020
Обновен: 14:20 | 24 август 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Както посочихте, политиката е в посока на нулеви лихви, ако не и отрицателни лихви. В Съединените щати лихвите в най-добрия случай са 60 базови пункта, а в много страни те са нулеви, ако не и отрицателни. Централните банки купуват дори високо доходни и хибридни облигации, спредовета са под натиск и не се печели много от кредити и книжа с фиксирана доходност.

Ето защо хората се насочват към борсите, но не защото има силно възстановяване не печалбите.

Да, петте технологични гиганта от S&P 500 се справят добре, но не е така с останалите. Двигателят на всичко е по-нататъшното многократно разширяване, а не реалното възстановяване.

Това, което е добре за Уолстрийт, е лошо за дребния бизнес, защото Уолстрийт представлява големите компании, големите технологични фирми и големите банки. А дребният бизнес са състои от работници, домакинства и малки и средни предприятия.

Знаем, че стотици хиляди са собствениците на малки ателиета, магазинчета и други и те ще фалират, докато пазарният дял на големите компании ще нарасне. Това на свой ред ще съсипе малкия бизнес, а той създава хиляди работни места.

Големите фирми ще станат още по големи като пазарен дял. Ако малките предприятия не оцелеят и не процъфтяват и не осъществяват печалби, ще трябва да намалят разходите за работна ръка, а оттам моите приходи, моите разходи ще се сринат. А отслабеното потребление постепенно ще отслаби приходите и печалбите на големите. З

атова мисля, че пазарът на акции не отразява реалната икономика. Дребният бизнес страда и то тежко.