Тръмп каза, че е прекратил преговорите с Китай

Стивън Енгъл, Bloomberg

12:06 | 19 август 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Има много проблеми извън търговията в последните 6 месеца. Тези виртуални преговори, които трябва да се проведат между Лио Хъ от Китай и Стив Мнучин и Робърт Лайхайзер от САЩ трябваше да започнат в събота. Но не се проведоха.

И започнаха спекулации, че другите проблеми, а не търговията са попречили. Без значение дали Huawei или Тайван и посещението на Алекс Ейзар там. Или Хонконг или както казва сега Доналд Тръмп – коронавирусът.

Не съм сигурен, че това е истинската причина. Или просто платформа от кампанията на Доналд Тръмп, с която той се опитва да засили твърдостта си към Китай.

Не мога да тълкувам.

Само мога да ви предам думите му.

Той каза: „Аз отмених преговорите с Китай. Не искам да говоря с Китай в момента. Това, което Китай причини на света бе немислимо”. Той има предвид разбира се, коронавирусът.

Отново каза, че начинът, по който Китай се справи в епидемията от коронавирус е немислим.

Тези виртуални преговори, които трябваше да се водят в събота не се очакваше да са особено съществени. Трябваше просто да направят преглед на последните 6 месеца и напредъка, който разбира се, не бе направен, както се очакваше, заради коронавируса. И не се изпълниха обещанията на Китай да купи земеделска продукция.

 

На брифинга си вчера говорителят на Министерството на външните работи в Пекин бе доста рязък. Той осъди последните ограничения на администрацията на Тръмп за Huawei, насочени към неговите филиали. Търговският министър на САЩ Уилбър Рос каза, че Huawei търси пробойни в предишните ограничения за купуване на чипове, наложени на производители, които използват американско оборудване.

Сега ако тези производители получат поръчки от дизайнерите – подразделенията на Huawei, които проектират чиповете им, трябва да получат лиценз, за да ги направят. Понеже използват американско оборудване в производството.

Ето какво каза говорителят на китайското външно министерство: „САЩ злоупотребява с държавна власт в името на националната сигурност.” Нарече САЩ „империя от хакери” и че последните мерки срещу Huawei ще предизвикат реакция.