Лари Самърс не е виждал по-несигурно възстановяване, част 2

Лари Самърс, бивш министър на финансите на САЩ

14:06 | 27 юли 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Не вярвам, че ще имаме усещане за нормалност, преди да имаме масово разпространена ваксина, на която вярваме.

Някои мерки, които се обсъждат – например голямото увеличение на щатските стимули биха действали повече от няколко месеца като ефект.

Смятам, че трябва да  се въведат серия от мерки за промяна на стимулите за заетостта с хоризонт 6 до 9 месеца, а не за 2-3 месеца.

Всички грешат като си насочват вниманието върху размера на пакета стимули. А не върху продължителността му. Не гледат дебита на стимулите.

Смятам, че трябва да свием стимулите от предишните нива в най-лошите моменти, но трябва да поддържаме много значителен фискален импулс в тази икономика за доста продължителен брой месеци напред.

Лично аз се съмнявам в това, което е смятано за възглед на пазарите – че като се ваксинират повечето хора, животът ще се върне към нормалност по някое време догодина.

Мисля, че това е реално възможно и е с над 50% шанс като имаме предвид всички трудности усложнения, като имаме предвид проблемите с доверието и проблеми с изпълнението на плана от правителството.

Нека си го кажем – ваксинирането на цялото население с някаква ваксина изисква интервенция на няколко пъти. В една страна, където президентът допреди няколко месеца само беше антиваксър – да се направи всичко това е значително по-трудно, отколкото да се осигури маска на лицето за всяка сестра в болницата.

А ние се борим да осигурим това основно защитно средство за болниците.

Дали имаме компетенциите и организацията на този етап като страна да извършим мащабна ваксинация на населението? И дали правителството ще се ползва с доверието? И дали хората ще изпълнят своята част от плана?

Това е реална възможност, но е заобиколено от голяма несигурност.