Ан Идалго бе преизбрана за кмет на Париж

Социалистката ще управлява столицата на Франция за втори мандат

12:50 | 30 юни 2020
Обновен: 13:12 | 30 юни 2020
Автор: Силвия Грозева

На прага на кметството в Париж Ан Идалго се изправи пред еуфорична публика, за да обяви победата си, извоювана на фона на кризата с Covid-19.

Кандидатката на социалистите изпревари с много /48,7%/ на балотажа конкурентката си, подкрепената от Партията на републиканците Рашида Дати, бивш министър на правосъдието /33,8%/ и кандидатката на партията на Макрон Агнес Бюзен, бивш министър на здравеопазването /13,3%/.

На първия тур Идалго спечели 29% от гласовете и си осигури втори мандат, след като Дати и Бюзен отказаха да обединят симпатизантите си срещу нея.

Също както през 2014, Ан Идалго успя да убеди парижани да я изберат с теми, близки на левите избиратели: пешеходни улици и нови социални жилища. Срещу тях Дати предложи темата за сигурността и чистотата.

Идалго обяви за свои приоритети достъпното жилищно настаняване:

  • 25% социални жилища до 2025г;
  • строеж на нови квартали;
  • промени в урбанистичните правила и използване на екологични материали;
  • изкупуване на имотите, давани на Airbnb и предлагането им на пазара;
  • създаване на имотна компания за достъпни жилища,
  • контрол на наемите и др.

Темата за имотите ще бъде развита чрез „подписване на харта заедно с агенциите за недвижими имоти и платформите”, каза Идалго, к оято по този начин ще упражнява контрол на всеки 6 месеца на обявите онлайн.

Новата общинска агенция за имоти Paris Logement Abordable ще предлага имоти за 20% под пазарната цена на наемите, т.е. „една стая повече на същата цена”.

Идалго смята да предложи 5000 жилища с под 5000 евро на кв м, около половината на цената в момента. Тези имоти ще са в периферията на Париж.

Идалго обеща и карта на средните цени на имотите в Париж според статистиката на нотариусите по райони.

Битката с Airbnb ще продължи за ограничаване на предлагането на краткосрочни наеми от частни лица през глобалната платформа. Идалго твърди, че Airbnb „не спазва правилата и половината обяви са за наем над 120 дни на година”, поради което обеща да регулира тази услуги.