Китай одобри закона за националната сигурност в Хонконг

Карън Лий, Bloomberg

12:47 | 30 юни 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Всички медии в Хонконг коментират новината тази сутрин след края на тридневното заседание на постоянната комисия към събранието на народните представители в Пекин.

Все още няма пряко изявление от Китай. Националният официоз South China Morning Post писа, че подробности по закона ще бъдат публикувани днес след обяд.

Това е първият случай, в който законът ще бъде изцяло публично оповестен и тогава ще знаем повече.

Администраторът на Хонконг Кари Лам заяви, че не може да потвърди, че законът е одобрен.

Но тя призна, че жителите на града са силно обезпокоени, въпреки е тя е твърд поддръжник на закона. Тя заяви, че е неуместно да отговаря на въпроси или да дава каквито и да е обяснения.

Уилбър Рос и министерството на търговията на САЩ обявиха, че ще се наложи да бъдат ограничени някои от основните търговски привилегии за Хонконг, които го отличаваха от континентален Китай. Рос заяви, че законът за сигурността предизвиква загриженост относно трансфера на технологии и Министерството на търговията ще предприеме стъпки за отмяната на разпоредбите, които позволяват специалното третиране на Хонконг отвъд океана, включително и лицензионните режими.

Утре е голям празник, чества се годишнината от предаването на Хонконг на Китай през 1997. Този ден обичайно е белязан от масови протести.