Как САЩ може да плати за евентуалните мита на Тръмп

Дейв Маккормик, бивш директор на Bridgewater

12:13 | 20 юни 2024
Преводач: Бистра Стоименова

Доналд Тръмп предлага 10% базово мито за всички вносни стоки, което според него ще помогне за изплащането на данъчните облекчения ако бъде избран. Това е голям дебат във Вашингтон през последната седмица, както съм сигурен, че знаете. Очаква се да стане още по-разпален. Става дума за данъчните облекчения от 2017, които трябва да спрат да бъдат в сила от следващата година. Един нов анализ от Комитета за отговорен федерален бюджет твърди, че – цитирам – това ще струва повече от 4 трилиона долара, които ще бъдат добавени към дефицита. Така че, щом като митата не могат да компенсират разходите, как ще платим за тях?

За начало, трябва да се плати за това с помощта на растяща икономика, която генерира данъчни постъпления. Най-добрият начин това да стане е по време на данъчните облекчения на Тръмп. Ако президентът Байдън бъде преизбран и срокът на тези данъчни облекчения бъде оставен да изтече, това ще навреди на всички американци. Човек, който изкарва 70 000 долара на година ще загуби около 2 000 долара на данъчни облекчения.

Инфлацията има голям ефект и за домакинствата. Откъде ще намерите 4.6 трилиона долара? Мисля, че това беше цифрата. Как ще платите това без да повишите още инфлацията?

Инфлацията вече е повишена от 6 трилиона долара допълнителни разходи на президента Байдън.

И към тях ще добавите още 4?

Не, основната движеща сила на инфлацията, са политиките за разходите на Байдън. Републиканците твърдят, че става дума само за демократите, но по време на управлението на Байдън бяха направени разходи за 6 трилиона долара.

Ако погледнете какъв вид са тези разходи, можем да говорим за 170 милиарда долара опростени заеми, което е абсолютно неамериканско и нечестно по мое мнение. А можем също така да говорим и за данъчни облекчения, които ще помогнат на всички американци и всички жители на Пенсилвания.

Инфлацията е най-регресивния данък изобщо. Трябва да държим инфлацията под контрол, но онова, което я движи е лошата енергийна политика, която покачи цените на горивото и твърде много разходи.

Така че, възстановяването на тези разходи от страна на Байдън и прекратяването на войната с изкопаемите горива и природния газ е ключово, за да може икономиката ни отново да се върне в норма.

При положение че толкова семейства изпитват тежестта на инфлацията, не бих ги натоварил допълнително като отменя данъчните облекчения, които президентът Тръмп въведе.