Грегъри Алън: Трябва да има стандарти за небрежност с AI

Грегъри Алън, директор Walhwani Center

16:00 | 19 юни 2024
Преводач: Силвия Грозева

Тук във Вашингтон стигаме до дебата за регулациите. Или липсата на такива. С Кели си говорихме за това със Стив Балмър, бившият директор на Microsoft. Става дума за нещо не толкова ново, USA Facts – инструмент с цел да образова хората по света как работи дезинформацията. Чуйте какво каза Балмър за потенциалните последици от регулациите.

"Не мисля, че регулациите са спасението ни. Вероятно има вече закони и хората, които правят нарушения – било с дийпфейк или с детско насилие чрез изкуствен интелект, да могат да бъдат съдени. За това, според мен трябва закон", каза Стив Балмър, основател на USAFacts и бивш директор на Microsoft.

Какво мислите за подхода на Стив Балмър? Също и за началната фаза на разговора с Чък Шумър, примерно?

Регулирането на изкуствения интелект е голяма тема. От дийпфейк до всеки сегмент от икономиката, където може да се използва изкуствен интелект.

Бих казал, че дийпфейк се надига в момента най-силно като тема в Конгреса. Няколко законопроекта бяха внесени от сенатор Еми Клобучар, които се опитват да решат различни страни на проблема с дийпфейк.

Както за намеса при избори, за което говорихме преди малко, така и за детска или сексуална експлоатация, както чухме от Стив Балмър.

Относно съдебната част, тук говорим за гражданско спрямо наказателно право. Обикновено гражданското право се различава по щати. Става дума кой кого може да съди и при какви обстоятелства.

Но ако говори за това кое е законно, трябва да се търси коя е виновната страна? Дали хората, които създават инструментите, които се използват неправомерно или хората, които ги използват неправомерно?

И трябва да има стандарти кое е небрежност, което съзнателно действие и намерения за зловредно поведение. Това са хлъзгави въпроси и Конгресът в момента се бори с тях.