Путин отива с голяма молба в Северна Корея

Джон Херсковиц, Bloomberg

14:00 | 18 юни 2024
Преводач: Бистра Стоименова

Интересно пътуване и програма за руския президент. Очевидно той има голяма молба към севернокорейците. Каква е тя и какво вероятно ще получи той от това пътуване?

Северна Корея доставя на Русия огромно количество боеприпаси – артилерийски снаряди. Министърът на отбраната на Северна Корея говори пред Bloomberg миналата седмица и заяви – цитирам – доставките достигат до 4.8 милиона артилерийски снаряда.

Това се случва, докато ЕС има затруднения да достави дори 1 милион снаряди на година за Украйна. Това, което Путин търси, са още повече оръжия и ракети от Северна Корея – всичко, което може да му помогне с войната.

Северна Корея има много стари системи за противовъздушна отбрана, останали от съветско време. Те имат огромно количество такива – резервни части за стари танкове, боеприпаси и дори най-новите им балистични ракети. С Русия имат обща граница, така че нещата могат да стигнат до Русия много бързо.

Говорихте за този ефект – 5 милиона, 4.8 милиона снаряда от Северна Корея към Русия, на фона на почти 1 милион, който Европа има проблем да достави на Украйна. Удивително е като погледнем разликата в тези цифри, по отношение доставките за двете страни на конфликта. Разкажете ни малко повече как тези доставки помагат на Русия във войната с Украйна?

Наличието на такова количество боеприпаси позволява на Русия да продължи с безразборното бомбардиране на Украйна и да притисне украинските войници. Освен това, Северна Корея доставя десетки, може би стотици балистични ракети.

Качеството на тези ракети и артилерийски снаряди може и да не е толкова добро, но колкото повече ракети биват изстреляни, толкова повече се изтощава системите за противовъздушна отбрана на Украйна – да прихваща тези ракети. Това поставя още повече тежест върху САЩ и неговите европейски партньори.

Ким Чен Ун тества нови оръжия през последните месеци. Като артилерийски системи, които могат да поразяват на 50-70 километра разстояние, нови балистични ракети, които носят значителeн товар и могат да пътуват до 100-200 километра, с малък обсег.

Това са нещата, които може да се опита да продаде на Путин, когато руският президент го посети.