Citadel Securities: Расте търсенето на европейски облигации

Майкъл Де Пас, глобален директор Търговия, Citadel Securities

16:50 | 11 юни 2024
Преводач: Силвия Грозева

Да говорим за бизнеса и първо за тези пазари. Интересно, че от двете страни на океана говорим за тревогата за дефицита и публичните финанси. Фискалният дефицит в САЩ е горещ проблем за политиците и изборите. Същото е в Европа. Как инвестирате?

Това е и въпрос, който много от клиентите и инвеститорите ни задават. Има някои въпроси около ръста и бързината му в глобалните дефицити. Но инвеститорите продължават да намират стойност в облигациите, особено на тези нива на доходност. Продължаваме да забелязваме интерес към американския дълг и разговорите показват значителен интерес на клиенти и към европейския дълг.         

Това ни показва фокуса на вниманието и причината да се насочим към европейския пазар. Той е силно привлекателен за редица инвеститори и има реален интерес от инвеститорската ни база и от нас самите да донесем на европейските пазари ликвидността, която занесохме на американския пазар.

Радвам се, че заговорихте за ликвидността, защото това е една от тревогите и причините хората да се насочват към пазара американски държавни облигации, а не към Европа. Защо е привлекателно предложение в момента, при положение, че говорим за реална слабост на континента.

За нас идеята е да намерим начин да внесем ликвидност на този пазар. Как да подкрепим пазарната структура. Как да повишим устойчивостта на пазара.

Важно е да признаем, че европейският пазар в последните няколко години работи доста добре. Минахме през много агресивен цикъл на повишения на лихвите. Пазарът не показа никакви функционални проблеми.

За нас е важно как да донесем различен тип ликвидност, насочена към технологиите на пазар, който вероятно не е регистрирал такъв подход досега.