Хагар Кемали: Хамас трябва да видят, че така или иначе нямат бъдеще

Хагар Кемали, бивш директор за Сирия и Ливан към Съвета за национална сигурност на САЩ

16:47 | 11 юни 2024
Преводач: Бистра Стоименова

Ако и двете страни – Израел и Хамас – са одобрили споразумението, то вече е представено от САЩ пред Съвета за сигурност на ООН и е подкрепено с гласове, тогава какво го спира?

Още не сме сигурни по отношение на Хамас. От това, което разбрах, Израел подкрепя споразумението, а Хамас се опитва да се вкопчи във властта. Това е единственият начин за тях. Те знаят, че краят е близо. Военните им възможности бяха значително намалени. Сам президентът Байдън го каза.

Това е основната им цел – да намерят начин. Виждате ги да играят тези мръсни игрички – всякакви машинации, които да им помогнат да останат на власт.

Работата е там, че колкото повече време минава, толкова повече натискът, дори върху Хамас и дори в рамките на Газа, се увеличава. Жителите на Газа изразяват все по-шумно своето недоволство от това, че се намират в опасност заради Хамас.

Има информационна война, така че на моменти изглежда така все едно Хамас печелят – особено по отношение на това доколко хората смятат, че случващото се е по вина на Хамас и дали те пречат на примирието.

Фактът е, че онова, което виждате в момента, с всяка следваща седмица, планът за примирието се променя и адаптира, да дава повече на палестинската страна. Израел казват – цитирам – готови сме да го направим.

Видяхте, че Г-7 миналата седмица застанаха зад това. Сега Съветът за сигурност на ООН издаде резолюция днес. В момента има и политическо раздвижване вътре в Израел, което заплашва властта на Нетаняху. Всичко това сочи към примирие.

Виждам всички тези знаци, които най-накрая сочат, че сме близо до нещо, но Хамас трябва да се събуди и да види, че така или иначе няма бъдеще.