Меката сила на Китай се разпростря в Близкия изток

Абир Абу Омар, Bloomberg

13:52 | 30 май 2024
Преводач: Бистра Стоименова

Китайският президент Си Дзинпин излага своята визия за по-голямо сътрудничество с арабските държави по време на своята реч пред държавните глави на Египет, ОАЕ, Бахрейн и Тунис. Си Дзинпин повтори, че Пекин твърдо подкрепя създаването на независима държава на Палестина. За повече информация, към нас се присъединява репортерът ни за икономиката на Близкия Изток Абир Абу Омар. Изглежда има толкова много разговори, които се провеждат между Китай и много от тези държавни глави – по политически и икономически теми. Трябва да се подчертае – хората не осъзнават или забравят това – че Китай внася 1/3 от петрола си от Близкия Изток. Това е икономически стимул за тези дискусии.

Информацията, която получихме тази сутрин е, че президентът очертава какво би искал от арабските държави и темите се въртят около финанси и технологии.

Бих искала да въведа термина „мека сила“ и това е точно каквото прави Китай през последните няколко години. Видяхме това да се проявява миналата година, когато Иран и Саудитска Арабия сключиха споразумение.

Това беше първа крачка в дипломацията, но оттогава виждаме доста китайски инвестиции. Като говорим за енергия, както споменахте, UBS предполага, че за предстоящия период търговията свързана с енергията може да възлиза на 400 милиарда долара от тази нова връзка между държавите от Близкия Изток и Китай.

Така че да – технологии и финанси. Виждаме доста китайски компании и банки да идват в Дубай. Lenovo сключи сделка с PIF за конвертируеми облигации на стойност два милиарда долара. Китайски интереси има.

Обсъждахме това вчера с колегата Матю Мортън. Много е интересно, че PIF са приели офертата на Lenovo. Това идва с определени рискове. Да не забравяме, че този регион е по средата – геополитически и географски – между САЩ и Китай. Имаше големи големи амбиции да бъдат увеличени инвестициите в технологии и изкуствен интелект. Добър пример за това, че регионът е хванат в това съперничество е примерът е с G42, когато трябваше да оттеглят инвестициите си от Китай, за да си осигурят инвестиции от Microsoft. Как мислите, че се отразява на дискусиите между ОАЕ и Китай, например?

Направо ми взехте думите от устата! Напълно сте права – тази сделка наистина показва какво се случва в Близкия Изток и Китай заради това съперничество.

Тази сделка – ОАЕ да оттегли инвестициите си от Китай и месец по-късно да обяви, че Microsoft ще бъде в борда на G42 и ще инвестира в него – наистина ни показва, че ОАЕ е трябвало да вземе в тази конкретна индустрия.

Както казахте, геополитиката е в основата на нещата. Президентът Си Дзинпин наистина заяви, че войната не бива да продължава за неопределен период от време.

Има го и търговското напрежение в световен мащаб. Знаем, че в САЩ администрацията на президента Байдън заяви, че ще наложи стотици мита на китайски стоки. Същото ще направи и ЕС – вероятно ще наложат мита върху електромобилната индустрия в Китай.

Така че всичко се свежда до тези рискове, които биха произтекли от тези връзки на Китай с арабските държави.