Пазари Азия, 30 май 2024

Аврил Хонг, Bloomberg Сингапур

13:48 | 30 май 2024
Преводач: Бистра Стоименова

Азиатските пазари се оказаха под голям натиск днес - както каза един от репортерите ни в MLIV каза, има троен удар за пазарите.

На фона на по-високата доходност в САЩ, както и по-слабата китайска и японска валута има настроение за избягване на риска в региона. Бенчмарковете спаднаха, водени от Nikkei и Kospi. Hang Seng също спадна с повече от 1%.

Акциите на технологични компании не се справят добре. Не става дума само за загуби в акциите, виждаме това и при валутите.

Въпреки че има известно възстановяване за японската йена, както и за фиксинга на континенталния юан, който е относително стабилен, въпреки че вчера беше с най-ниски стойности от ноември насам. Това се случва на фона на PBOC, които обявиха нов по-слаб курс, най-слабия от януари насам. Това е сигнал към пазара, че оставят валутата да отслабне и поевтинее срещу устойчивия щатски долар.

Виждаме известно възстановяване за японската валута – малко над нивото от 157.7, достигнато през нощта. Това е доста над нивата, за които се смята, че бяха в резултат на  интервенция по-рано този месец. Йената кръжа около 157.3 в по-голямата част от сесията.

Облигациите също са на фокус. Повечето от облигациите в Азия все още са под натиск днес на фона на по-високата доходност в САЩ. Много е интересно какво видяхме в Япония днес, защото имаше голям натиск върху японските държавни облигации, но имаше търг на двегодишни облигации.

Може би по-високата доходност започва да прави японските облигации по-привлекателни. Това виждаме в Азиатско-Тихоокеанския регион.

Аврил Хонг за Bloomberg news от Сингапур