Пол Ромър: Залозите за меко кацане в САЩ са добри

Пол Ромър, лауреат на Нобелова награда

16:30 | 29 май 2024
Преводач: Силвия Грозева

Когато говорим за различия в лихвите, много от глобалните икономисти и централни банкери са оптимисти за следващите стъпки на Фед. Какво мислите вие за картината на инфлацията и ръста и финия баланс на рисковете за САЩ в момента?

Има един фактор, който помага в тълкуването на това, което става. Суровите данни за инфлацията на месечна база имат много силна сезонна траектория. Много ниски в края на годината. Месечната инфлация обаче е много по-висока през януари, февруари и март.

Въпреки че се опитват да правят сезонни корекции, за да отстранят тези ефекти, има тенденция да се връщаме към всеки януари, февруари и март и да казваме: о Боже мой, губим битката с инфлацията!

Хората объркват сезонните данни с основния тренд.

Сега вече минахме този период. Ще започваме да откриваме повече признание, че инфлацията поне в САЩ продължава да намалява. Може би малко по-бавно, отколкото бихме искали, но има основание да сме уверени накъде трябва да вървим.

Уверен ли сте също, че може да се постигне меко кацане? Особено за Фед? Но и редица други икономики са изправени пред същата дилема, нали? Как да подкрепят силата на потребителя, да овладеят ръста на трудовия пазар, но без ръст, при който структурната инфлация да е такъм проблем.

За всяка страна ще бъде различно. САЩ се възползваха от консенсуса, че трябва да направим значителни публични инвестиции. Така че след ковид те осигуряват реален тласък.

Първо стимулите и после публичните инвестиции осигуриха реален тласък на американската икономика. Затова залозите за меко кацане са много високи в САЩ.

Освен това май инфлационните очаквания са доста добре овладени. И се получи това припукване, свързано с войната в Украйна.

Мисля, че залозите за меко кацане в САЩ са добри. За другите страни е по-добре да видите конкретната ситуация, за да прецените дали ще се развият по същия начин или ще се отличават спрямо САЩ.