Пол Ромър: Нужни са растеж и надежда за всички

Пол Ромър, лауреат на Нобелова награда

16:30 | 29 май 2024
Преводач: Силвия Грозева

Какво забелязвате при американския потребител? Току-що открихме, че доверието расте за пръв път от 4 месеца. Смятате ли, че това преувеличава здравето на американския потребител при положение, че голяма част от населението наистина се затруднява с тези повишени лихви?

Мисля, че може би леко преувеличаваме здравето на потребителя. Но все пак той не води икономиката в момента, а инвестициите и правителството е в главната роля.

По стратегически причини или заради климата има всички основание да очакваме това да продължи.

Какво ще кажете за търговията? Знам, че много говорихте за сложното естество на търговските политики и че свободната търговия не винаги е била от полза за всички? Стигнахме до много интересен кръстопът на индустриални и търговски политики. Много от нещата са необходими като санкциите и митата, експортния контрол и субсидиите. Вярвате ли, че паралелните действия на ЕС, Китай и САЩ са правилни?

Мисля, че те са неизбежни. Ковид накара всяка една страна да осъзнае колко е уязвима за изнесени доставки на продукти като предпазни маски.

Има разрастващ се военен конфликт. Възможен е дори конфликт с Китай. Това накара САЩ и Европа силно да се разтревожат за доставките на чипове.

Така че ще има неизбежна тенденция да се привлекат по-близо някои видове критични производства.

Освен това има нарастващо признание, че трябва да направим нещо, за да се уверим, че всички членове на обществото се възползват от растежа. Ангажиментът към свободна търговия не притежава тази черта.

Някои други мерки се използват, за да не бъде изоставен никой. Но така и не ги въведохме. Така че трябва да бъдем сериозни в търсенето на начини да се осигури растеж и надежда за всички в американската икономика и във всяка една икономика. Ако това означава да се оттеглим донякъде от ангажимента към свободна търговия, мисля, че неизбежно ще го направим.