Curious Elixirs очаква 10-30% годишен ръст на пазара на безалкохолните си коктейли

Дж.У. Уайзман, основател на Curious Elixirs

20:30 | 29 май 2024
Преводач: Бистра Стоименова

Основахте тази компания през 2015. Какво беше състоянието на безалкохолната индустрия по онова време?

На практика тя не съществуваше. Когато започнахме през 2015, исках да пия по-малко. Един от моите приятели беше станал въздържател. Когато ходехме по барове и ресторанти в Ню Йорк, беше чист късмет ако можехме да намерим джинджифилова бира.

Бях се уморил от клуб содата и съм маниак на тема коктейли от много време, така че ми стана интересно дали мога да направя най-добрите безалкохолни напитки в света. Нещо приятно, когато не искаш да се напиваш.

Какво беше катализаторът? Като се замислим как се е разраснала индустрията – от абсолютно нищо преди девет години, както споменахте, до сега, когато изглежда като привлекателно ново нещо, особено за поколението Z. Само с демографията ли е свързано? Или пандемията има нещо общо? Какво беше катализаторът?

Смятам, че всички започват да се замислят и да си задават въпроса „Каква искам да е връзката ми с алкохола?“.

Хората си задават този въпрос и компании като нашата предлагат решения, когато хората все пак искат да разпуснат с приятели, собствениците на бизнеси да печелят повече пари.

Ако сте ресторант, хотел, бизнес конференция. Ето това се случи – пандемията определено ускори нещата за нас. Някои хора пиеха доста повече по време на пандемията, докато други пиеха доста по-малко.

Просто видяхме продажбите да скачат до тавана през 2020 година и всяка следваща година все по-голямо.

Като се замислим за ефекта на пандемията в различни отрасли е много интересно и в някои случаи нелогично. Нека да поговорим малко повече за вашите продукти. Не са просто безалкохолни, слагате адаптогени в тях. Обяснете ни накратко какво е „адаптоген“ и какво прави? Има ли някакво приповдигане на настроението или ефект?

Не, не се опитваме да правим напитки, които да приповдигат настроението. Правим напитки, които да помагат на хората да се освободят от стреса.

Например, в Curious 1 използваме родиола, която балансира нивата на кортизол – хормона, свързан с болката – и увеличава прекурсорите на серотонин и допамин. Това значи, че имаш повече от веществата, които ще те накарат да почувстваш малко повече удоволствие. Звучи ли смислено?

Да. Предполагам, единственият начин човек да усети какъв е ефектът, е да опита. Иска ми се да поговорим повече за демографията. Прочетохме част от проучванията и излиза, че преобладава поколението Z. Какво виждате вие в собствените си проучвания за клиентите за тенденциите във възрастовите групи?

Има три огромни групи. Първата е хората над 40, които искат да пият по-малко, но да разпуснат с приятели. Втората са хората от милениъл поколението и от поколението Z. Това са хора, които или изобщо не пият, или намаляват алкохола.

Те определят къде искат да бъдат в спектъра на трезвеността. Всеки се опитва да намери своето място по хиляди различни причини – бременност, трениране за маратон, сваляне на килограми, по-добър сън, по-добър секс.

Има много причини защо, но това се случва във всяка една възрастова група. Това е удивителното. Поколението Z и милениълите получават много внимание, но истината е, че това се случва във всеки сегмент на обществото.

Помня, че го обсъждах с родителите си и коментарът им беше, че става дума просто за скъп натурален сок или газирана вода. В момента разговорът определено се е променил по отношение на начина, по който се възприемат безалкохолните напитки от различните поколения. За това какво всъщност са безалкохолните напитки.В този ред на мисли, колко голям може да стане този пазар според Вас?

Това е първото действие на пиесата, според мен. В момента се изкачваме нагоре, след това махалото ще се люшне в обратна посока, но някои хора смятат, че ще бъде индустрия за 20-30-40 милиарда долара. В момента е индустрия за 11 милиарда, но не спира да расте.

Растежът е с по 10-20-30% на година, зависи дали говорим за целия сектор или да отделни компании. Расте всяка година, откакто започнахме през 2015.

С този растеж на пазара се появяват и утвърдените марки, които предлагат традиционно алкохолни напитки. Те идват със свои варианти на безалкохолни напитки. Как се състезавате там?

Смятам, че е чудесно. това помага да се валидира пазара и да се образова публиката, че има по-добри алтернативи и че тези алтернативи са възможни. Бих призовал всеки потребител – четете етикетите, вижте какво има в напитката.

Това, че не съдържа алкохол не значи, че е полезна за вас. Така че, внимавайте, слушайте тялото си, докато пиете или приемате каквото и да е.

Това зависи от всеки човек какво влияние ще има върху социалния и физическия му живот и как могат да се радват на живота с по-малко алкохол.