Денис Уайлдър: Китай не би реагирал пресилено, защото това е политиката

Денис Уайлдър, бивш заместник директор по сигурността на ЦРУ за Източна Азия и Тихия океан

17:30 | 28 май 2024
Преводач: Бистра Стоименова

Какво очаквате от китайска страна? Вероятно са наясно, че това е политически шум в САЩ?

Те разбират какво се случва. Не биха реагирали пресилено, защото това е политиката.

Те обаче ще искат да докажат нещо.

Точно така. Ще ги видим да правят това-онова. Вече ги виждаме да заплашват с определени действия. Мисля, че ще трябва отчасти да удържат европейците да не правят някои от тези неща.

Спомнете си, че по отношение на електромобилите го имаше целия проблем с Европа и какви следващи стъпки ще предприеме Европа. Така че, за да могат да подплашат европейците малко, ще видим китайците да предприемат определени стъпки за отвръщане на удара.

А това какво значи за бизнеса? Със сигурност разходите на бизнес са се повишили. Китай, Китай плюс едно. Възстановяване и намаляване на рисковете.

Компаниите понякога са склонни да направят тази инвестиция ако има сигурност. Ако тази инвестиция има възвращаемост.

Дали нивото на несигурността може да се влоши оттук нататък, или нещата вече са възможно най-зле?

Може да има още несигурност. Един от проблемите е със зараждащите се технологии. Администрацията ще продължи да ги наблюдава и да увеличава постепенно.

Това не е краят. Мислете за зараждащите се технологии като за нещо, което ще продължи да се движи. Администрацията ще трябва да вземе някои решения за новите технологии и колко да ги ограничи.

Така че високата ограда в малкия двор ще става все по-висока, а дворът ще става все по-голям. Това е неизбежно заради същността на технологиите.

А за онези компании, които разчитат на Китай – дали като краен пазар, или като част от верига за доставки? Китай е поддържал това и твърди, че е отворен за бизнес. Те казват – цитирам – елате, ние приветстваме чужди инвеститори.

Само че количеството чуждестранни инвестиции е намаляло. Дори не е в нивата отпреди пандемията. Как разбирате посланията на Пекин? Какво трябва да направят според Вас, за да обяснят какво имат предвид?

Изглежда, че я има и тази асиметрия в информацията.

Трудностите в Пекин в момента са, че има акцент върху националната сигурност. Имаха този проблем с Чен Гонг. Смятам, че Чен Гонг беше случай на шпионаж и това уплаши Пекин.

Видяхте, че на Министерството на националната сигурност на Китай беше позволено да направи много повече публично. Има напрежение между националната сигурност и желанието Западът да дойде.

Ще видим как Пекин ще се справи с това. Любопитен съм да видя, с предстоящия Трети пленум, какво ще стане с китайските икономически политики и отварянето към Запада.