Льомер: Искаме еднакви търговски правила за всички страни

Брюно Льомер, министър на финансите на Франция

18:00 | 27 май 2024
Преводач: Силвия Грозева

Има обаче още една страна, това е САЩ, които май вървят много по-бързо по някои от митата. Например ЕС започва да разследва електромобилите, но САЩ вече въведе търговски бариери за тях. Не трябва ли да сте по-проктивни в отношенията си с Китай и не трябва ли бариерите за електромобили да бъдат поне също толкова високи като американските?

ЕК си върши работата. Имаме различни разследвания в ход, за да установим разнопоставеност между Китай и ЕС. Искаме честни търговски практики. Това е.

Искаме Китай, ЕС и всички страни да спазват едни и същи търговски правила. Ако не е така, на ниво ЕС разполагаме с всички нужни възможности, за да възстановим равнопоставеността и да имаме справедливи търговски практики.

Ще повторя: не се заблуждавайте за решимостта на европейските страни и на французите. Отне ни толкова много време и пари, за да построим нови заводи във Франция. При президента Макрон свършихме много работа за изграждане на нови индустриални вериги на стойността във Франция. За батерии за електромобили, за самите електромобили на водород и не искаме тези решения и резултати да бъдат застрашени от нечестна търговия.

Дали ще трябва да проверите и други индустрии, които може да са изправени пред риск?

Разбира се. Например химическата индустрия, авиокосмическата, зеленият водород, слънчевите панели. Много сектори може да бъдат застрашени от нечестни търговски практики. Затова трябва да се съберем и да обсъдим, да отворим честен и задълбочен диалог с китайското правителство, за да оправим проблема.

Търговските проблеми не са само с Китай. Ние говорите открито на Закона за намаляване на инфлацията в САЩ. Повдигнахте ли въпроса с министър Йелън? Говорихте ли за това на Г-7?

Не, не сме говорили. Защото вече имахме повод да го обсъдим. Знаете, че на френско ниво решихме да въведем данъчни кредити за зелената индустрия с оглед да имаме повече зелена индустрия на френска територия.

Впрочем ние станахме най-привлекателната страна за чуждестранни инвестиции. Това значи, че сме на прав път.