Льомер: Имаме проблем с китайския индустриален свръхкапацитет

Брюно Льомер, министър на финансите на Франция

18:00 | 27 май 2024
Преводач: Силвия Грозева

На прав път сме да получим окончателно одобрение до срещата на лидерите на Г-7. Свещеният граал е да осигурим дългосрочно финансиране за Украйна.

Не се заблуждавайте: страните от Г-7 напълно да ангажирани да осигурят дългосрочно финансиране за Украйна. Да й осигурят дългосрочно политическа и финансова подкрепа.

На масата има различни възможности. Ще работим по тях, за да намерим най-добрата. Трябва да имаме най-солидната възможност от финансова и правна страна. Не искам да оставям никакви колебания по въпроса: ще намерим обща основа и ще осигурим на Украйна нужното финансиране.

Близо ли сте до гаранция, че ще се постигне споразумение между лидерите след 3 седмици за финансирането на Украйна от руски активи?

Ние сме на прав път за това.

По въпроса за Китай. Къде сте на едно мнение със САЩ и къде се разминавате? Какъв е подходът? Пълна синхронизация има ли и къде искате да видите някакви промени?

Ние на ниво Г-7 сме се разбрали, че имаме проблем с китайския индустриален свръхкапацитет. Не става въпрос да имаме нещо против Китай. Тази страна е икономически партньор. Но имаме проблем с икономическия модел, в който Китай произвежда все повече и повече по-евтини индустриални устройства.

Защото може да стане заплаха не само за ЕС. Не само за САЩ, но и за световната икономика. Трябва да решим този въпрос.

Толкова индустриални устройства за зелената индустрия на много ниска цена на глобалния пазар би могло да застраши цялата глобална икономика и ръста в света.

Затова трябва да решим проблема. Трябва да привлечем Китай и да намерим решение.