Льомер: Франция е за повече сътрудничество в ѝС

Брюно Льомер, министър на финансите на Франция

18:00 | 27 май 2024
Преводач: Силвия Грозева

Нещо, което би могло да застраши дълговите нива във Франция. МВФ казва, че трябва да се направи повече, казва го и вашият фискален съвет по липсата на кохерентни планове. Какво трябва да направите, за да държите нивото на дълга под контрол, особено след като в края на седмицата се чака оценката на кредитния рейтинг от S&P? Дали разходите по кредитите във Франция ще расте?

Заключението на МВФ е доста ясно. Френската стратегия да се върне към публично финансиране е правилна. Това трябва да е ясно. В доклада на МВФ пише, че това е правилно, защото целта ни да се върнем дефицит под 3% до 2027г. е разумна и уместна. И защото имаме много ясна и -  предполагам – много надеждна стратегия.

Тя е базирана на ръста. Ние във Франция имаме ръст.

Второ, по намаляването на публичните разходи, където има нужда. Точно това правим в момента.

И трето, по структурните реформи. Премиерът ще обяви след няколко дни нови реформи на схемата за безработица. Според мен това е много ясно доказателство, че оставаме напълно решени да се придържаме към пътя на реформи и стабилни публични финанси.

Казахте, че трябва да запазите бъдещето на френската икономика. Важна част от това е вашият индустриален комплекс за изкуствен интелект. Бихте ли използвали властта си като финансов министър, за да блокирате придобиването на някои от вашите фирми за изкуствен интелект от външни играчи?

Днес най-важното е да има повече сътрудничество. Не то да се блокира. Ние сме лидер в областта на изкуствения интелект в Европа. Франция е лидер в изкуствения интелект в Европа, защото имаме най-добрите учени, много силни стартъпи като Mistral, а освен това имаме и стратегия, основана на уменията, инвестициите, иновациите, достъп до суперкомпютри, включително квантови изчисления. Имаме и производство на чипове и полупроводници на френска територия.

Повярвайте, наистина искам Франция да остане лидер в изкуствения интелект в Европа.

Имаме едно важно предимство. Това е фактът, че във Франция сме декарбонизирали енергията, благодарение на ядрените централи.

Ако утре дойде Microsoft и каже, че иска да купи Mistral, ще се съгласите ли?

Ще видим какви за възможностите за сътрудничество между Mistral и Microsoft. Засега те инвестират във Франция и отварят дейта центрове в страната. Инвестициите на Microsoft във Франция са добре дошли.