Нагел: Трябва да изчакаме до септември за второ намаление

Йоаким Нагел, президент на Bundesbank и член на УС на ЕЦБ

18:30 | 27 май 2024
Преводач: Силвия Грозева

Много ми е приятно да говоря с Йоаким Нагел, президент на Bundesbank и член на УС на ЕЦБ. Благодаря, че приехте това интервю в Стреса, Италия за основните теми на срещата на финансовите министри и централните банкери на Г-7. Нека започнем с някои данни за еврозоната от седмицата. Те бяха много силни за заплатите за първото тримесечие. Как се отразява това за посоката, в която да тръгнат лихвите, особено след като следващата седмица очакваме инфлацията да се повиши. Уместно ли е да се намаляват лихвите при тези обстоятелства?

Не се изненадах, че данните за заплатите бяха доста силни. Те са изоставащ индикатор. Последните данни са свързани с високата инфлация в миналото и включваха и еднократните плащания.

Очаквам изравняване на върха на данните за заплатите следващите месеци. Убеден съм, че те също ще дадат известно облекчение. Въпреки това те остават все още силни, затова трябва да продължим да ги следим преди следващото си решение.

Следващата седмица очакваме инфлацията да се завърне в Германия, Испания, Франция и в еврозоната като цяло да забави спада си. Това не ви ли тревожи?

Като централен банкер това винаги е тревожно. Но за мен трендът е по-важен. В последните няколко месеца забелязвам спад на инфлацията. Очаквам в следващите месеци тя да продължи забавянето си.

Основната инфлация спада, общата също спадна вече. Смятам, че расте вероятността след 13 дни да направим първото намаление на лихвите в еврозоната.

А след това дали можем да продължим с намаленията при несигурността на прогнозата за инфлацията?

Вярвам, че това е много важен въпрос. Няма никакъв автопилот, който да се включи след първото намаление на лихвите и да предизвика поредица от още намаления. Такава дискусия не е от полза.

В последните 2г написахме, че следваме подхода на решение среща по среща. Убеден съм, че това би трябвало да важи и в момента.

Ако има намаление на лихвите през юни, трябва да изчакаме поне до септември или юли.. Но е рано да се спекулира.