Милибанд: Ситуацията в Газа е хуманитарна, не политическа

Дейвид Милибанд, директор на Международния спасителен комитет, бивш лидер на Лейбъристката партия

17:00 | 27 май 2024
Преводач: Бистра Стоименова

Международният комитет по спасяванията излезе със становище относно постановлението на Международния съд – цитирам – спирането на боевете е точно това, което е нужно в Газа в момента. Смятате ли, че съдът има право с това постановление?

Говорим за хуманитарната ситуация, не за политическата. Като хуманитарна организация можем да докладваме за ситуацията на терен, която наистина е много тежка. Количеството хора с влошено здраве в Газа е огромно в момента.

Районът е два пъти по-гъстонаселен от Ню Йорк. Очевидно е пострадал от разрушенията – водопреносната система не работи. Освен това е невъзможно да пуснем свои служители вътре след като граничният пункт в Рафах е затворен.

От наша гледна точка, нуждата от благотворителна дейност е огромна.

Примирието е най-добрият начин да се погрижим за тези огромни хуманитарни нужди. Имаме нужда от някакъв междинен период, в който да влязат огромните потоци от хуманитарна помощ - от храна, вода и гориво.

Да можем да позволим на нашите хуманитарни работници да влязат, за да се погрижат за болните и ранените.

Видяхме репортажи за това, че Хамас атакува конвои с хуманитарна помощ, кражби на храна. Имаше репортажи и за това, че Израел блокира достъпа и не позволява на хуманитарните организации да влязат в Газа. Затова се стигна до построяването на временен кей, който изглежда не работи особено добре в момента. Двете страни ли са отговорни? Защо хуманитарната помощ не може да влезе?

Хората не могат да влязат за да доставят хуманитарната помощ, тъй като входовете са блокирани. Това е простият отговор на Вашия въпрос.

Значи в такъв случай всичко започва с Израел?

Нека да довърша – има няколко входа. Пунктът Керем-Шалом, който е между Израел и Газа и е контролиран от Израел е отворен за търговски трафик, но не за хуманитарна помощ.

Имаше знаково изявление днес, много важно, след разговора на президента Байдън с президента на Египет, че хуманитарна помощ от Египет ще бъде превозена през този пункт. Това е някаква надежда.

Има пункт и с Йордания, през който се превозва хуманитарна помощ. Мога да заявя обаче, че огромна част от помощта не стига до цивилното население на Газа, на които искаме да помогнем и на които помагахме допреди две седмици.

Нивото на нуждите е много високо. Имахте репортажи за недохранване, дори предупреждения за глад от членове на администрацията. Опитваме се да не се стига до извънредна ситуация за общественото здраве, тъй като хората в Газа са в риск.