Пазарите очакват BoJ да вдигне лихвите два пъти тази година

Брайън Фоулър, Bloomberg

14:22 | 24 май 2024
Преводач: Силвия Грозева

BoJ остава ангажира да направи нормализацията, но данните не ги подкрепят в желаната посока.

Точно така. Днешните данни може да се разгледат от две страни. От една страна основният индекс се забави за втори пореден месец и цените на услугите, които са основен индикатор за главния тренд се забавят до 1,7%. Това е лека изненада.

От друга страна основният индекс от 2,2% сега е над целта на BoJ за 25 поредни месеца. Има три важни фактори за насрещните рискове в предстоящите месеци.

Първо, ютилити субсидиите плавно започват от май да се намаляват. Те изтриха почти половин процентен пункт от основното число в последните месеци. Това би било фактор за повишението му.

Освен това йената е слаба. Има някои опасения, че това ще започне да оказва натиск над инфлацията през вноса.

Също и ръстът на заплатите от пролетта и преговорите между синдикатите и големите компании, той е над 5%, най-големия от 30г. Бихме очаквали това също да започне да се отразява от юни.

Всичко това показва, че вероятно BoJ все още продължава да се опитва да постигне нормализация и да повиши отново лихвите в следващите няколко месеца.

Колко повишения може да очакваме да направят тази година? Има ли някаква защита в тези повишения от Фед, който вероятно има силна дума в пътя на йената от тук нататък?

Така е. Пазарите са на доста различни мнения. Повечето очакват около две повишения на лихвите преди края на годината. Някои обаче казват, че основната инфлация започва да губи инерция и затова може да има само едно и толкова.

Бившият главен икономист на BoJ ни каза преди няколко седмици, че очаква до три повишения преди края на годината. Защото трябва да започнат да се спират тези извънредни мерки на разхлабване.

Не политика на затягане, а просто спиране на извънредното разхлабване и връщане на по-нормални нива.

Наистина е трудно да се каже какво предстои, но основния сценарий на икономистите е за две повишения.