Как Тексас драсна клечката на политически ад, част 2

12:00 | 26 май 2024
Преводач: Bloomberg TV Bulgaria

Рекордният брой задържани най-вероятно не показват пълната картина, защото историческите данни изключват хората, които са се промъкнали покрай граничните агенти на САЩ. В последните години, степента на задържаните е по-висока, защото хората предпочитат да се предадат и да кандидатстват за убежище.

Хората в Тексас непрекъснато говорят за границата. Губернатор Абът обяви операция „Самотна звезда“ и щатския парламент придвижи милиарди долари в ресурси за границата.

През април 2022 губернатор Абът реши, че федералните власти не са сторили достатъчно за преминаването на границата и пое политически риск. Той нареди на тексаския отдел по управление на спешни ситуации да натовари хората, влезли в САЩ, на автобуси за северните градове – градовете убежища, както той ги нарича.

Един от тези автобуси спря пред жилището на вицепрезидент Камала Харис във Вашингтон.

"Изпращаха ги в Денвър, изпращаха ги в Чикаго, изпращаха ги в Ню Йорк. Из цялата страна по-малки и по-големи градове, основно управлявани от демократи, усетиха на раменете си стратегията на губернатора на Тексас", каза Бил Галстон, старши анализатор, Brookings Institution.

"Това, с което се борим – независимо дали в Тексас или в Ню Йорк – е резултат от политиката на Джо Байдън за отворени граници", казва Грег Абът, губернатор на Тексас (Републиканец).

Данните от имиграционните съдилища показват, че северните щати като Ню Йорк, Илинойс и Колорадо са сред най-засегнатите. Броят на мигрантите, които пред съда посочват адрес в Илинойс, е скочил деветкратно спрямо само две години по-рано.

С всеки автобус Абът превръщаше това в проблем, който преля в 2024. Беше невъзможно Ерик Адамс да го пренебрегне. Демократите бяха принудени да сторят нещо.

Превод Стилиян Василев, част 2/5.