Джорджети е отпимист за сделката за руските активи

Джанкарло Джорджети, министър на финансите на Италия

12:00 | 24 май 2024
Обновен: 12:54 | 24 май 2024
Преводач: Силвия Грозева

Тук ще обсъждаме икономическите предизвикателства, които зависят от геополитическите напрежения. А те всеки ден се увеличават. Не само в Украйна, но и в много други части на света.

Това означава, че нашите страни от Г-7, западните демокрации, ние трябва заедно да намерим на база на споделените основни ценности общ отговор на тези проблеми.

Не става дума само за проблема с Украйна. Да, това е основния проблем и трябва да се намери някакво решение за замразените руски активи. Но трябва да обсъдим, не само тук, защото работим в сферата на финанси и търговия, но също и глобализацията и нейното бъдеще. Може би светът се променя.

Оптимист ли сте, че ще има споразумение за руските активи на тази среща?

Трябва да съм оптимист. Не е лесно.

Въпросът е сложен. Трябва да намерим солидна правна основа на европейско ниво. Направихме първата стъпка, т.е. направихме втората. Това беше неотдавнашното одобрение на споразумението.

Сега проблемът е как да използваме бъдещите печалби, за да оформим кредитен механизъм за Украйна. Но съм сигурен, че ще успеем да постигнем някакъв напредък и може би за следващата политическа среща на върха в Пулия да имаме решения.