Ryanair: Boeing бавно увеличава производството, част 1

Майкъл О’Лиъри, директор на Ryanair

18:00 | 23 май 2024
Преводач: Силвия Грозева

Да говорим за цените. Помогнете ми да разбера защо капацитетът намалява, а цените остават без промяна. Какво става?

Трудно ще разберете. Минаха две лета на повече от 20% поскъпване на билетите за самолет. Решихме, че тази година ще са по-ниски, 5-10% ръст само. Сега май оставаме на 5% повишение в летния пик.

Просто става дума за устойчивост на потребителя. Капацитетът в Европа е ограничен. Очаквахме да доведе до повишение на цените.

Великден бе по-рано. Април, май и юни бяха малко по-слаби. Все още цените към пика растат, юли, август и септември. Ограничени сме от доставките на Boeing. Но като цяло цените ще са по-ниски, отколкото очаквахме това лято.

Добре е за потребителя, не толкова добре за акционерите. Но започваме обратно изкупуване на 700 млн и акционерите ще са спокойни, докато се грижим цяло лято за потребителите.

Да изясним: силата на лятото засега я няма. Но очаквате цените да се повишат още през лятото?

Да, няма съмнение, че цените през тримесечието на април, май и юни бяха по-ниски от предната година. Имахме само половин Великден тази година.

Цените все пак леко се повишиха, леко: 0 до 5% за юли, август и септември. Продали сме само 40% от местата за това тримесечие, така че има накъде да растат. Може и да паднат.

Ние сме сравнително спокойни. Разходите ни са под контрол. Хеджираме горивото за догодина. Спестихме 450 млн долара от гориво за следващите 12 месеца.

Можем да използваме това, за да стимулираме цените.

Когато наскоро леко стимулирахме цените, забелязахме много силна реакция от страна на потребителите.

Мисля, че те са леко изнервени. Потреблението е слабо, но ако им дадете ценови стимул, обемите стават много силни.