TSMC, ASML могат да изключат EUV при нападение на Китай над Тайван

Чаган Коч, Bloomberg Амстердам

14:30 | 23 май 2024
Преводач: Силвия Грозева

Bloomberg научи, че ASML и TSMC има как да спрат най-сложните машини за производство на чипове, ако Китай нахлуе в Тайван. Страхотна история. С подробности включваме Чаган Коч, който ръководи офиса ни в Амстердам. Кажете ни повече как работи технологията? Как производителите ще успеят да изключат машините?

Наши източници ни казаха, че ASML и TSMC си имат начини да изключат най-модерните машини за чипове ако Китай завладее Тайван.

Дистанционното пълно изключване може да се направи на EUV, крайно ултравиолетовите машини. TSMC притежава половината от всички такива машини в света.

Нашите източници ни казаха, че ASML са се уверили, че имат възможност да ги спрат от разстояние, когато правителството на Нидерландия е провело среща с компанията по въпроса за заплахата от инвазия.

Холандската администрация дори е направила симулация на евентуално нахлуване, за да оцени по-добре рисковете.

Това показва политическия фон на историята и факта, че между САЩ и Китай има толкова много напрежение, че май търсят технологични решения ако нещата ескалират в бъдеще.

Вярно е. Източниците ни казаха, че официални лица от американското правителство са изразили в частен разговор тревогата си за тайванските партньори на холандската фирма. Тревожили са се какво ще стане, ако Китай завладее острова, който произвежда голяма част от най-модерните чипове на света.

Технологията на ASML е толкова важна, че отдавна е обект на американска намеса. Нидерландия забрани на компанията да продава EUV машини на Китай заради САЩ, които не искат Китай да стане световна сила в чиповете.

Възможността да бъдат изключени дистанционно машините е начин да бъде успокоен Вашингтон.