Смекчава ли САЩ отношението към плана за Рафах, част 2

Пол Уолъс, Bloomberg Дубай

11:00 | 23 май 2024
Обновен: 12:31 | 23 май 2024
Преводач: Бистра Стоименова

Прочетох доклада на ООН, където се изразява предположението, че до 1 милион палестинци живеещи в Газа са в риск от гладуване или са много близо до ситуация на глад. Трябва да съпоставим това с решението на Международния наказателен съд вчера, когато Главният прокурор заяви, че ще изиска заповед за задържане за израелския министър-председател. Едно от престъпленията, в които е обвинен е използване на глад като военно престъпление. Използването на глад като инструмент по време на война се смята за престъпление военно престъпление според Международния наказателен съд. Това имаше голям отзвук в международната общност, но как ще свържем ситуацията с палестинците, които нападат тези камиони с хуманитарна помощ с решението на  Международния наказателен съд?

 

Главният прокурор на Международния наказателен съд посочи тази ситуация – големи части от Газа на ръба на глад, според доклад на ООН – и заяви – цитирам – това е доказателство, че Бенямин Нетаняху и израелският министър на отбраната Йоав Галант са използвали глада като оръжие във войната.

Това е обвинение, което те упорито отричат. Израелците продължават да настояват, че се опитват да засипят Газа с хуманитарна помощ.

Те твърдят, че ситуацията е следната – цитирам – че не е вярно, че помощта не стига до Газа, а че след това израелските отбранителни сили не контролират как се разпределя тази помощ.

Това е част от проблема – хаоса, който споменах, защото няма управляващ орган където и да е в ивицата Газа. Но имате право - това посочи Главния прокурор на Международния наказателен съд.

Имаше много сериозна реакция, особено от САЩ. Джо Байдън заяви, че – цитирам – Главният прокурор греши с тези действия. Дори имаше разговори за потенциални санкции на САЩ върху Международния наказателен съд или някои от съдиите му заради това.

В други части на света и някои части на Западна Европа видяхме държавните глави да казват, че това е важна крачка от страна на Главния прокурор на Международния наказателен съд да изиска заповед за ареста не само за лидерите на Израел, но и за тези на Хамас и че те трябва да отговарят за деянията си.

Да, някои части на Европа приветстваха решението.