Кой може да замени шефа на Boeing

Шийла Кахяолу, Bloomberg

17:00 | 22 май 2024
Преводач: Петя Кушева

Boеing ще има събрание на акционерите. Обикновено те са някак сънливи, но знаем, че има дълъг списък със задачи, с които да се справят на това събрание. Ще има ли спорове?

Доколкото може да има изобщо спорове на едно събрание на акционерите. Основно акционерите трябва да изразят мнението си, което често не правят. В Boeing го правят, както видяхме, одобрението на заплатите на мениджърите намаля през последните три години. Мисля, че беше 74% миналата година, спад от високите нива на 80% преди две години.

Не е задължително бордът да одобрява това, което казват акционерите. Важни са гласовете на акционерите и търсенето на нов главен изпълнителен директор. Всеки директор, който заеме мястото, трябва или да няма какво да губи, или какво да докаже, защото очевидно няма да има финансова печалба от приемането на тази работа.

А това ме навежда на нещо, което казаха нашите репортери от Bloomberg. Ще цитирам, „говорейки за бъдещ директор на Boeing, те потенциално биха могли да загубят своето наследство и в същото време да не изкарат пари“. Защо някой би искал да поеме тази работа? Очевидно ли е на този етап, че Boeing трябва да търси извън компанията следващия си лидер?

Мисля, че трябва. Чухме да се споменават някои имена. Някои хора от Space X, които са революционизирали ефективността на оперативното производство. Но в същото време някой трябва да действа бързо. Следователно, те трябва да са в някакви отношения с Boeing, независимо дали са в борда. Виждали сме това с Калхун...

Но не се получи толкова добре.

Не се получи добре. Стив Моленкопф, който е бивш изпълнителен директор на Qualcomm, ръководи търсенето. Той дори може да бъде претендент за поста.Има и вътрешен човек в Boeing от 30 години, Стефани Поуп. Тя вероятно знае къде са заровени всички скелети, има и финансов опит срещу инженерен опит и това е леко предпочитано.

А третият кандидат е Пат Шанахан, който има 30 години в операциите по веригата за доставки на Boeing и сега е директор на Spirit. Беше част от администрацията на Тръмп, както и заемаше различни роли, като министър на отбраната.