Може ли Индия да стане глобален хъб за дронове, част 1

Менака Доши, Bloomberg

09:00 | 25 май 2024
Преводач: Петя Кушева

Анкит Мехта малко не го бива в сглобяването на дронове, въпреки че го прави вече две десетилетия. Първо, като млад IТ инженер, а сега като съосновател и изпълнителен директор на ideaForge Technology, най-големият публично регистриран производител на дронове в Индия.

Над две трети от този дрон е направен в Индия, по-голямата част от него от  компанията на Мехта. Докато някои ключови елементи като батерийни клетки, витла и двигатели са внесени.

"От създаването на автопилота, който е мозъкът на дрона, целият софтуер, хардуерния дизайн, всичко е от нас. Ние правим софтуера за наземно управление. Ние правим наши собствени полезни товари, които са различните сензори, които се използват, за да се гарантира, че клиентът може да получи тази интелигентност по отношение на резултата или данните за картографиране и т.н", казва Анкит Мехта, съосновател и директор на ideaForge.

В този цех в предградие на Мумбай ideaForge произвежда над 3000 дрона годишно, които продава предимно на индийски правителствени организации за картографиране, наблюдение и друга работа, свързана с отбраната. Правителствената подкрепа за местната индустрия за дронове включва грантове за иновации и производствени стимули. Вносът на дронове е забранен, а износът бавно се либерализира, в опит да се превърне Индия в основен търговски и отбранителен център за дронове до 2030 г.

Това означава, че правителството е създател на пазара и следователно в един от най-големите клиенти в този бизнес. Без тази подкрепа, индийската индустрия за дронове би ли могла да съществува сама?

"Правителството като създател на пазара не е избор. Наложително е, защото за всичко, свързано с управлението, сигурността или наблюдението на големи активи, на земя -  правителството е навсякъде", казва Анкит Мехта..

Политиките ще отключат определени частни сектори и сегменти още по-агресивно. Разглеждаме доставката като случай на употреба, което може да бъде логистика за много голямо частно ползване. Логистиката. Освен това разглеждаме инспекциите като случай на употреба, което отново е много голяма частно ползване.